Open Nederlands kampioenschap AK 71/2

Het open Nederlands kampioenschap ander kader 71/2 is een overwinning geworden voor topfavoriet Raymund Swerts.

Tweede werd verrassing Gert Bot en derde Ossenaar Dennis Timmers. Nationaal kampioen kader 57/2 overgangsklasse, Willy Rooijendijk kon zich niet mengen in de topposities op de matchtafel. Hij behaalde met een moyenne van 6,66 een 22e plaats. Een ervaring rijker tussen de nationale biljarttop.

   
 
Het verslag op de website van KNBB Carambole:

Klassiek fenomeen Swertz wint in Siebengewald het Open NK Ankerkader 71/2, zijn 16e kampioenschap in totaal in de Ereklasse, met een moyenne van boven de 50 (!)

27 februari 2023
SIEBENGEWALD – De titel was voor Raymund Swertz, de beker ging omhoog en de kids vierden het succes mee op het podium. De 34-jarige Limburgse allrounder haalde op het Nederlands kampioenschap kader 71/2 zijn tweede titel van dit jaar, zijn 16e kampioenschap in totaal in de ereklasse. Hij versloeg in de finale een verrassende tegenstander: Germ Bot, de tien jaar oudere Noord-Hollander van Horna met 200-156 in 8 beurten. Voor Germ Bot was het pas de tweede keer op een nationaal podium in de ereklasse: in 2014 werd hij 3e in het 71/2 na Michel van Silfhout en Raymund Swertz. In de finale van zondag leidde hij nog met 115-64, maar finishte Swertz na series van 98 en 32 naar de eindstreep.

Op het podium sprongen de twee kinderen van Raymund Swertz, Yara en Melle, als twee routiniers om het succes van de kaderspecialist mee te vieren. Yara was er zo gelukkig mee, dat ze de medaille maandag mee naar school nam. ,,Het zijn twee schatjes van kinderen’’, zei Swertz later. ,,Het gezin is nu compleet, allebei gezond, wat wil je nog meer.’’

Swertz vertelde over de finale: ,,Het begon een beetje vreemd voor mij, ik maakte fout op fout, daardoor moest ik vier keer snel gaan zitten. Maar Germ Bot, een echte kleinspeler, die op de lijn heel gevaarlijk kan zijn, kon niet echt doordrukken. Dat heb ik uiteindelijk uitgebuit. Ik speelde wel goed op dit NK, maar moest er hard voor werken. Het was niet gemakkelijk. Ik zag alle jongens een beetje struggelen en kon me op het laatst goed vastbijten in mijn spel. Zo kon ik me naar de finish knokken tegen een speler die ik zeker niet had verwacht. Ik had erop gerekend Michel van Silfhout tegen te komen in de strijd om het goud.’’

Raymund Swertz eindigde in de voorronden met vier met 64.28 voor Matthijs Bakker, Harrie van den Boogaard en Sven Nabeurs. Germ Bot won zijn poule met 14.00 gemiddeld, Michel van Silfhout met 30.00, Martijn Egbers met 14.365 en Lyon Megens met een uitstekende 23.52 gemiddeld.

De knock-outs met acht gingen uiteindelijk naar de finalefase: Raymund Swertz won van Roger Schinning met 200-57 in 3 (serie 103), Michel van Silfhout versloeg Gert van Beek met 200-34 in 15, Germ Bot was de betere van Lyon Megens met 200-166 in 11 en Martijn Egbers haalde het tegen Dennis Timmers met 200-87 in 11.

De halve finale tegen Germ Bot en Michel van Silfhout was een mooi gevecht, waarin Van Silfhout een 96 scoorde en Bot 92. De winst ging naar Bot met 200-187 in 9, die daarmee titelverdediger Van Silfhout knap versloeg. Raymund Swertz toonde zijn klasse tegen Dennis Timmers met 200-62 in 2 beurten (serie 199).

Dat voerde hem naar de strijd om het goud, waarin Swertz het beste eindschot had. Dennis Timmers won de strijd om het brons tegen Michel van Silfhout met 200-183 in 5, hoogste series 132 voor Timmers, 114 voor Van Silfhout.

Het overall moyenne van Swertz: een ongekende 52,500.

—————————————–
Van 24 t/m 26 februari was Biljartcentrum ’t Töpke te Siebengewald het toneel van het open Nederlands kampioenschap anker kader 71/2. De voltallige biljarttop inclusief Europees kampioen Raymund Swertz, huidig Nederlands kampioen Michel van Silfhout en kampioen 47/2 Micha van Bochum gaven acte de présence.
    
    
Districtsgenoot en kersvers Nederlands kampioen 57/2 overgangsklasse Willy Rooijendijk is een van de vier en twintig spelers. Willy is ingedeeld in poule C met Micha van Bochem, Roger Schinning en Mike Hofland. Zijn eerste partij staat zaterdag 25 februari om 12.00 uur op het programma.

Alle deelnemers

Alle informatie op de website van Carambole

Dit vind je misschien ook leuk...