BV “Jong Geleerd”, veertig jaar “Jong”

Biljartvereniging “Jong Geleerd” is dit jaar, veertig jaar “Jong” en nog steeds springlevend.

Veertig jaar geleden, in 1982, ontstond in Jeugdgebouw De Sprong te Volkel bij Ad van Rooij en Sjeng van de Zanden het idee om lokale jeugd middels biljartles te enthousiasmeren voor de biljartsport. Vijf lesgevers werden bereid gevonden op twee avonden biljartles te geven, Jan van der Locht, Ben Smulders, Wim Rooyendijk, Henry Thijssen en Harry Zomers.
Dat men enthousiast was, bleek wel toen er eind jaren tachtig zelfs drie jaren op rij een jeugdkampioenschap kon worden georganiseerd voor maar liefst zestien jeugdige spelers. Hoe een klein dorp groot kan zijn.
Een paar jaar later werd in de Sprong het eerste kampioenschap bandstoten van gemeente Uden georganiseerd. Dit werd door een groot aantal ondernemers gesponsord. Maar liefst vier mooie biljarttafels van de bekende biljarthandel Roelofsen van Tienen, stonden in een prachtige arena.

Heden anno 2022 is “Jong geleerd” na veertig jaar nog altijd springlevend. Dit blijkt wel uit het grote aantal teams in competitie verband. De vereniging bezit het enige kader team van district Oss en heeft thans een aantal regionaal maar ook landelijk bekende spelers in hun midden.
Willy Rooyendijk (zie jeugdfoto’s) is uitgegroeid tot een geduchte tegenstander op de grote tafel en speelde afgelopen jaar zelfs op het hoogste landelijke niveau. Mark Robben presteerde het om een Nederlandse titel op zijn naam te schrijven. Boekelaar Tonnie van de Wetering speelt al vele jaren in nationale finales.

————————————————————-

Een verslag uit 1992

In 1992 was Biljartvereniging “Jong Geleerd” 10 jaar jong

In jeugd gebouw “De Sprong” heeft biljartvereniging Jong Geleerd het 10e jaar afgesloten met een invitatietoernooi waar de leshalers zich kunnen meten met de lesgevers.
Na enkele jaren een Volkels jeugdkampioenschap te hebben georganiseerd is het idee ontstaan om als afsluiting van het seizoen voor zowel de jeugd als de senioren van Jong Geleerd gelijktijdig een toernooi te organiseren.

De jeugd vecht onderling uit wie zich kampioen van de Sprong mag noemen. Omdat men op gemiddelde speelt, heeft iedereen evenveel kans. Patrick de Jager won verrassend het toernooi door van iedereen te winnen. Tweede werd Sander Smits. Hij mocht ook de prijs voor het beste seizoen resultaat ontvangen. Hugo Jansen stond voor aanvang van dit toernooi op gelijke hoogte maar liet het op dit toernooi helaas afweten.

Willy Rooyendijk liet het mooiste spel zien en scoorde een hoogste serie van 12 en een beste partij van 3,00. Een goede slotpartij kon hem niet verder brengen dan de derde plek.

De 21 senioren moesten zich via drie poules weten te plaatsen voor de halve finales. In dit toernooi waarin iedereen z’n gemiddelde speelt, was het des te verrassender dat niet de leshalers maar uitgerekend de lesgevers zich plaatsten. De kampioen van vorig jaar Jan Huvenaars of kanshebbers zoals Nico Hermkens (Volkels kampioen A poule) en Mark Robben konden het niet bolwerken.

Mede oprichter van Jong Geleerd Ad van Rooij en lesgevers Jan van der Locht en Wim Rooyendijk werden poule kampioen. Harry Zomers, eveneens lesgever, vocht zich letterlijk naar de halve finales door in slechts 10 beurten van Wim te winnen en zich als beste nummer twee te plaatsen.
In de halve finales won Jan van der Locht van Harry Zomers en Wim Rooyendijk won eenvoudig van Ad van Rooij. De kleine finale om de derde plaats was erg spannend. Ad begon sterk maar moest uiteindelijk het onderspit delven tegen Harry. 101 tegen 23 in 15 beurten.
De finale was nog spannender. Wim scoorde snel een serie van 74 en in 6 beurten was het bijna uit. Jan verzette zich en kwam steeds dichterbij. In de 15e beurt maakte Jan gelijk. De beslissing kwam in de 2e beurt van de verlenging met een serie van 68 van Wim. De uitslag 135 om 190 in 15 beurten en 72 om 29 in 3 beurten verlenging.

Jong Geleerd heeft er met deze sportieve krachtsmeting nu tien jaar opzitten. Ad van Rooij en Sjeng van de Zanden hebben al deze jaren het voortouw getrokken door de twee clubavonden te coördineren.
De lesgevers Jan van der Locht, Ben Smulders, Wim Rooyendijk, Henry Thijssen en Harry Zomers zijn altijd bereid om gemotiveerde leshalers naar een hoger niveau te brengen in de biljartsport. Deze Volkelse “biljarttop” heeft zich al die jaren pro deo voor de Volkelse biljarters ingezet.

Inmiddels is tijdens de Volkelse libre en Udense bandstoot kampioenschappen goed te merken dat de jeugd door de promotie van Jong Geleerd heeft weten te vinden. Daarom is er in jeugdhuis “De Sprong” in het bijzonder voor de jeugd altijd plek om zich de biljartkneepjes van de biljartsport te laten bijbrengen.

 

Jeugd
1 Patrick de Jager 12 0,90 1,66 90 %
2 Sander Smits 8 1,20 2,14 120 %
3 Willy Rooyendijk 8 1,79 3,00 90 %

Senioren
Halve finales
Jan van der Locht – Harry Zomers 190 (hs 54) – 71 (hs 13) 15 beurten
Wim Rooyendijk – Ad van Rooij 135 (hs 36) – 23 (hs 7) 15 beurten

Finale
Wim Rooyendijk – Jan van der Locht 135 (hs 74) – 190 (hs 38) 15 beurten

Wedstrijdleider
Henry Thijssen

Dit vind je misschien ook leuk...