Café Zaal ’t Oventje op Omroep Brabant

Café ’t Oventje sluit na 140 jaar, je kan nu bieden op de hele inboedel

vrijdag om 19:00 • Aangepast gisteren om 11:48

Bron Omroep Brabant door Dirk Verhoeven / Zie ook video film

De complete inboedel van café ’t Oventje gaat onder de hamer. Het café in Zeeland houdt na 140 jaar op met bestaan. De laatste 45 jaar waren Tien en Trees Verstraten uitbaters van het café. Zij stoppen ermee en een opvolger is er niet.

Een fietsenrek, twee kleine stenen tuinkaboutertjes, bierreclameborden en zo’n 2000 singles. Het is een greep uit het aanbod. “Je kan in 45 jaar heel wat spullen verzamelen”, vertelt Trees. Ze staat achter in de zaak en helpt mensen bij het uitzoeken van kerstspullen. De meeste spullen worden verkocht via een online veiling, maar de kerstspullen verkoopt Trees zelf.

Tien loopt voor in de zaak en geeft daar uitleg bij de spullen. Vrijdag en zaterdag zijn er kijkdagen. Dan kunnen mensen komen kijken voordat ze een bod uitbrengen. “Kijk, dit zijn podiumdelen. Dit tapijtje hoort er eigenlijk bij en dan zetten we er deze schotten normaal voor”, vertelt hij een geïnteresseerde klant.

Café ’t Oventje bestaat al 140 jaar en had een belangrijke maatschappelijke functie in het dorp. Verenigingen kwamen er samen en in het zaaltje zijn heel wat feesten gevierd. “Mijn ouders hebben hier hun 12,5 jarig jubileum gevierd en ik ben ondertussen 70 jaar. Dan kun je wel bedenken hoe lang ik hier al kom”, vertelt één van de stamgasten.

“We kwamen hier iedere zondag Studio Sport kijken.”

Niet alleen Trees en Tien sluiten een tijdperk af, ook de stamgasten. “Ik kom hier al meer dan 50 jaar”, vertelt één van hen. “Ik vind het heel jammer dat het dichtgaat. Je bent alles kwijt: het gezelschap, de eenheid, het biljarten, het voetbal, echt alles. We kwamen iedere zondag hier Studio Sport kijken en we keken hier ook alle wedstrijden van het Nederlandse elftal. Nu zit ik in een zwart gat. Ik zit thuis maar een beetje te dutten in een stoel. Er is niks meer.”

Tien en Trees hadden zelf ook liever gezien dat het café was overgenomen, maar ze konden geen overnamekandidaat vinden. Het pand is nu verkocht en er worden huizen van gemaakt. Inmiddels hebben ze er vrede mee. “Het is niet anders”, vertelt Trees. “Deze tijd is ook wat moeilijker. Het is voor iedereen overleven en dan moet je op een gegeven moment reëel zijn.”

Lees verder op de website van Omroep Brabant

——————————————————————————

Eerder bericht 9 juli 2021

Café Zaal ’t Oventje is vanaf 1 november geen café meer

Jarenlang was Café Zaal ’t Oventje het gezellige thuis honk voor onder ander biljartvereniging BC Zeeland. De voortreffelijke gastvrijheid van Martien en Trees zal men gaan missen.

Tijdens de algemene leden vergadering op 8 juli, vernamen de biljarters van BC Zeeland dat men op zoek moet naar een nieuwe locatie. Dat ’t Oventje al langer te koop stond was algemeen bekend. Toch komt dit nieuws onverwacht snel, zeker nu de voorbereidingen van het nieuwe biljart seizoen volop bezig zijn.

Onder leiding van Peter Huvenaars heeft BC Zeeland ook twee jeugdteams.

Namens het bestuur en leden van BC Zeeland wensen we Martien en Trees alle goeds toe voor de toekomst.

 

Archief foto februari 2012, van het Nederlands kampioenschap jeugd vanwege het 25 jarig jubileum van BC Zeeland. Tussen de deelnemers staat hun grote voorbeeld Raymund Swertz.

Net voor de corona lockdown 11 november 2020, werden foto’s gemaakt van de twee jeugdteams die de vereniging heeft.

© Henry Thijssen

Dit vind je misschien ook leuk...