Begeleiders voor biljartactiviteiten gezocht!

KNBB lanceert programma tegen eenzaamheid: Krijt voor tijd

Bron: Carambole.nl

Voor het maatschappelijke project Tijd voor Krijt (zie www.tijdvoorkrijt.nl en https://www.knbb.nl/nieuws/knbb-lanceert-programma-tegen-eenzaamheid) wordt er met steun vanuit het Ministerie van VWS dit najaar op tien locaties gestart (uiteraard afhankelijk van de dan geldende maatregelen).

We hebben locaties in de volgende provincies/plaatsen:

Noord-Brabant (Oss, Boxtel)
Utrecht (Nieuwegein)
Gelderland (Putten)
Noord-Holland (Hoofddorp)
Zuid-Holland (Alphen a/d Rijn)

Dit najaar starten we op deze locaties met een tienweeks programma om aldaar ouderen samen te brengen door het inzetten van een biljart en spelvormen. Hiervoor zoeken wij in elke regio een enthousiaste vrijwilliger (noemen we aanvoerder) die het leuk vind om op deze locatie op een vast dagdeel in de week, de ouderen te enthousiasmeren en te begeleiden.  Per locatie is er voor de tien weken een vrijwilligersvergoeding van €250 (€25 per dag) en er wordt een cursus voor deze vrijwilligers georganiseerd. Het programma is heel zinvol en geeft dan ook een zeer positief gevoel en daarmee van waarde.

We doen een beroep op u om ons te helpen met het vinden van deze vrijwilligers, want zonder hen kan het programma niet doorgaan. We hopen dan ook dat u mensen in uw omgeving kent die deze taak van aanvoerder wel leuk vinden. U kunt deze mensen zich bij mij laten melden.

________________________________________

Wat zijn aanvoerders – en waarom zijn zij nodig?

Op iedere locatie waar een biljart staat en dat meedoet aan dit programma, is een aanvoerder nodig. Een aanvoerder zorgt voor enthousiasme, doet de eerste opvang van de ouderen, kan de basis van biljarten uitleggen en het belangrijkste hij/zij vind het leuk om te helpen. Let wel: het gaat dus vooral om de gezelligheid en het sociale samenzijn, en dus niet primair om de sport.

Doel is dat de aanvoerder zorgt dat de locatie een opvolger vanuit hun eigen club naar voren schuift die de rol van aanvoerder na verloop van tijd overneemt, zodat de aanvoerder eventueel weer naar een andere locatie kan, en dat op deze manier op steeds meer locaties in Nederland laagdrempelige plekken komen voor ouderen om gezellig samen te komen en een potje te biljarten, sjoelen of kaarten.

Lijkt het je iets?
Heb je doordeweeks vrije tijd om een dagdeel vrij te maken en wil je jezelf graag inzetten om andere mensen middels het biljart een leuke middag te bezorgen? Geef je dan op met de tekst “Ik wil misschien wel aanvoerder zijn”, zodat we contact met je opnemen. Je krijgt een vrijwilligersvergoeding, wij verzorgen een gratis training en het belangrijkste: je helpt mee om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan!

Wat is Tijd voor Krijt?

Tijd voor Krijt is een sociaal activeringsprogramma van de KNBB i.s.m. Nationaal Ouderenfonds. Hierin wordt biljarten wordt ingezet als middel om ouderen elkaar te laten ontmoeten, om zo eenzaamheid binnen deze groep tegen te gaan en zo te zorgen voor een fijn, sociaal en actief samenzijn.

Tijd voor Krijt richt zich op de doelgroep ouderen van 55 jaar en ouder. Het bestaat uit het plaatsen van een biljarttafel in een sportkantine en het organiseren van laagdrempelige biljart- en sociale activiteiten daaromheen.  De KNBB zet zich maximaal in om het programma Tijd voor Krijt een positieve bijdrage te laten leveren aan ons gemeenschappelijke doel vanuit de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Elke organisatie die zich richt op eenzame ouderen kan ons benaderen. Denk aan voetbalkantine, buurthuis, school, zorginstelling, wijkcentrum: overal kan een biljart en dit programma bijdragen. En is er geen biljart aanwezig dan is een Tijd voor Krijt mobiel biljart en materialen bij ons te bestellen.

___________________________________________

Alvast dank voor uw hulp!

Met sportieve groet,
Willem La Riviere
directeur
Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB)

Dit vind je misschien ook leuk...