Eureka biljart uit 1969

Tijdens het doorzoeken van het biljartarchief trof uw webmaster de rekening van een biljart aangekocht in 1969. De start van een leven dat voor een aanzienlijk deel in het teken staat van de mooie biljartsport.

In 1969 kocht mijn vader Antoon Thijssen, bij Eureka in Berlicum van de opa van Harrie en Ton Mathijssen, voor 500 gulden een biljarttafel nog zo’n antieke met tellers op de banden. In mijn geboorteplaats Volkel, was het de eerste particuliere biljart in een tot biljartzaaltje omgetoverde kippenschuur. Al snel bleek zoon Henry over meer talent te beschikken dan de vrienden en buren die wekelijks kwamen biljarten. Vanaf de jaren zeventig werden elk jaar, Volkelse biljart kampioenschappen gespeeld. Henry was in 1985 de eerste kampioen met een moyenne van boven de tien.

Omdat in de gemeente Uden geen vereniging bij de KNBB aangesloten was, duurde het tot 1980 voor Henry lid werd bij AZW (Aanhouders Zijn Winnaars) in Odiliapeel. Deze vereniging had zich een jaar eerder bij de KNBB had aangesloten en was dringend op zoek naar een wedstrijdleider. Henry werd zo al op jonge leeftijd de aangewezen persoon voor zijn eerste vrijwilligersfunctie.

Volkel was een dorp met veel echte biljartliefhebbers. Tal van schuren werden omgebouwd tot een biljartzaaltje. Een kleine veertig jaar geleden werd in jeugdhuis de Sprong, jeugdvereniging  “Jong Geleerd” opgericht. Enthousiaste docenten, Jan van de Locht, Wim Rooijendijk, Ben Smulders, Harrie Zomers en Henry Thijssen gaven de jeugd biljartles. Het is thans nauwelijks voor te stellen dat elk jaar Volkelse jeugd kampioenschappen werden georganiseerd met maar liefst 16 jeugdige deelnemers.

Dit vind je misschien ook leuk...