District Oss 80 jaar – een terugblik

Dit jaar bestond district Oss maar liefst 80 jaar.

Vanwege de Corona pandemie en daaruit voortvloeiende lockdowns, was er dit jaar helaas weinig te vieren. Vanaf begin maart stond de wereld en ook de biljartsport op zijn kop. Heel even leek het erop dat corona z’n greep verloor en vol goede moed werd het nieuwe seizoen gestart. Helaas bleek dit slechts van korte duur.

Gelukkig was er in 2020 ook goed nieuws.

District Oss kreeg op 1 mei exact 80 jaar na het ontstaan van het district een nieuw bestuur. Vanwege een vertrouwensbreuk werd het vorige bestuur met slechts twee leden onbestuurbaar. Gelukkig keerden twee oud bestuursleden terug, Jeannette Habraken (voorzitter) en Richard Vos (secretaris). Met Jan Hein Clement (penningmeester) en Rob van ’t Hul (breedtesport en arbitrage) werd het bestuur voldoende bemand voor een doorstart. De werkgroep wedstrijdzaken bestaande uit competitieleider teams Jan Dunk, wedstrijdleider PK Johnny van de Camp, jeugdcoördinator Peter Huvenaars, arbiterscoördinator Rob van ’t Hul, public relations PK’s Hans van Erp en webmaster Henry Thijssen bleef intact. De competitieleiding werd zelfs versterkt met Arno van Rossum, waarvoor hulde.

Dit jaar jubileren Jan Dunk, Piet Tilders en Frans Wijnakker als 25 jaar arbiter. De drie heren hebben zich in deze periode ook voor andere activiteiten in ons district ingezet. Helaas zullen de bloemen tot komend jaar moeten wachten. Een uitgebreide fotoreportage

Martien Westerlaken werd in januari 90 jaar. In de Biljartballen was hiervoor een mooi plaatsje ingeruimd.

District Oss heeft dankzij Peter Huvenaars bij BC Zeeland jeugdleden. Op 11 oktober, net voor de 2e lockdown, presenteerden ze zich in hun nieuwe tenue.

Voor uw webmaster was 2020 ook een memorabel jaar en wel als veelzijdig vrijwilliger in de biljartwereld. In 1980 gestart als wedstrijdleider bij vereniging AZW (in het voormalige district Oost Brabant)  en sindsdien zo’n beetje alle functies vervuld die in de biljartwereld maar mogelijk zijn. Elk nadeel heeft toch ook weer zijn voordeel. Vanwege de corona lockdown ontstond er, voor een nieuwe en moderne website, veel tijd. De nieuwe website kwam op 31 juli online, een presentje voor het 80 jarige district.

Om het 80 jarig bestaan toch nog een beetje feestelijk te eindigen, gun ik u een terugblik op 2015 dat vijf jaar geleden met een uniek toornooi 5-ball feestelijk werd gevierd.

———————————————-

Een terugblik op het 75 jarig jubileum in 2015

District Oss heeft op 23 mei 2015, haar 75 jarig jubileum in gezellig sfeer gevierd. Voor alle spelers was 5-ball nieuw en dat was merkbaar in de opgewekte sfeer: op een speelse wijze werd het nieuwe biljartspel 5-ball gespeeld.

Het toernooi was geopend voor alle biljarters iedereen die woonachtig waren in het districtsgebied. Jong en oud nam deel, leden van KBO, dames maar ook jeugdige spelers die het een extra speels tintje gaven.

Geslaagd jubileumtoernooi KNBB District Oss

Zaterdag 23 mei vond in Berghem het five-ball biljarttoernooi plaats in het kader van het 75 jarig bestaan van de het georganiseerde biljart in de regio Oss.
Aan het toernooi namen dames en heren deel, senioren en junioren en ervaren en minder ervaren biljarters. De verschillen tussen de deelnemers waren echter veel kleiner dan op basis van hun “normale” biljartgemiddelde mocht worden verwacht. Het was inderdaad voor iedereen even wennen met dit nieuwe biljartspel op de kleine tafel. Middels twee voorronden waarin in poules van 4 spelers steeds één setje werd gespeeld, volgde er een aantal partijen om 3 setjes, waarin via het knock out systeem dat uiteindelijk een spannende partij tussen René van Maren en Jan Dunk.
Aan het eind van de middag kon Kees van Geffen, wethouder van de gemeente Oss, Jan Dunk als winnaar huldigen. Daaraan vooraf overhandigde Gijs van Rijn, namens de KNBB, een oorkonde aan de voorzitter van het jubilerende district.

In zijn huldigingstoespraak vertelde Kees van Geffen dat hij uit eigen ervaring wist hoe moeilijk het is om vrijwilligers te mobiliseren. Hij complimenteerde het districtsbestuur met het feit ze dit zo lang hadden volgehouden en het district qua omvang stabiel hebben weten te houden. Tijdens de laatste partijen van het toernooi was de Heer van Geffen al aanwezig en het viel hem op dat de sfeer heel anders was dan hij zich nog herinnerde van biljartwedstrijden ten tijde van zijn vader en opa.
Hij vond het een leuk om op zo’n originele manier een jubileum te vieren. Tot slot overhandigde hij één van de eerste five-ball toernooibekers in Nederland, misschien wel ter wereld, aan de winnaar van het toernooi. Daarna werd door de aanwezigen het glas geheven op een goede toekomst van biljartend Oss en omgeving.

Fotoserie District Oss 75 jaar 5-ball toernooi

  

Links op de foto kampioen Jan Dunk met de jongste deelnemer Dylan Biemans van BC Zeeland, die tijdens de finalewedstrijd als arbiter heeft gefunctioneerd.
Rechts de prijsuitreiking aan Jan Dunk door wethouder Kees van Geffen van de gemeente Oss.

 

Dit vind je misschien ook leuk...