Get Adobe Flash player
Arbitrage Nieuws

Jan Dunk, Piet Tilders en Frans Wijnakker 25 jaar arbiter!

Arbiters 151212 002 web Arbiters organisatie web
 
Vijf en twintig jaar geleden slaagden Jan Dunk, Piet Tilders en Frans Wijnakker voor de cursus districtsarbiter. Enkele jaren later behaalden ze onder leiding van docent Mart van der Heijden ook de gewestelijke batch. Het examen werd destijds afgenomen door de internationale arbiter Harrie Loeffen.

Deze verdienstelijke biljartvrijwilligers hebben, hetgeen nagenoeg elk lid van district Oss wel weet, zich jarenlang ingezet voor hun collega biljarters.

Piet was van 2007 tot en met 2009 wedstrijdleider PK en stapte in 2009, tot en met 2015, over als competitieleider voor de teams. Jan volgde hem dit jaar op.
Nog steeds is Jan diegene die ervoor zorgt dat de biljarters van district Oss, elke week in competitie verband kunnen spelen.
Jan was van 2013 tot eind 2018 een deskundig bestuurslid.
Piet biedt zijn diensten graag aan als technische man op de computer en wedstrijdleiding van onder andere kampioenschappen van Oss en het van Hinthum toernooi.

Jarenlang ondersteunde Piet collega’s bij de  PK’s of het uitwerken van het rooster voor de team-competitie.    

Frans Wijnakker is samen met zijn Irene, de kleine grote man achter het gezelligste toernooi van district Oss en omgeving. Al vele jaren wordt het “van Hinthum” toernooi voor aanvang van het nieuwe seizoen georganiseerd. Ooit begonnen in Ravenstein en de laatste drie jaar bij Johnny en Ineke in Megen.

Frans heeft zich van 2001 tot en met 2007 ingezet als bestuurslid van het arbiterkorps.

Ze hebben alle drie herinneringen aan mooie prestaties. Frans Wijnakker won onder andere in 2014 het Mart van der Heijden Nationale arbiterstoernooi.
Piet Tilders behaalde in 2019 op het Nederlands kampioenschap 4e klas libre een prachtige 2e plaats nadat hij de districts- en gewestelijke titel al op zak had.
De meest unieke overwinning was voor Jan Dunk die vijf jaar geleden het 75 jarig districtsjubileum toernooi five ball won.

Arbiters kampioenen HTH web

Martien Westerlaken 90 jaar

Martien Westerlaken viert op 25 januari zijn negentigste levensjaar in goede gezondheid.
Al zijn leven lang een rasechte sportliefhebber, of het nou voetbal, wielrennen, tafeltennis, korfbal of biljarten is.
Vanaf 1984 is Martien lid van biljartvereniging Kerkzicht in Nuland. Reeds een jaar later werd hij, nu alweer vijf en dertig jaar geleden, districtsarbiter. Nog altijd in dezelfde trui met tot voor enkele jaren terug de oorspronkelijk de arbitersbatch.  Met enige regelmaat, biljart hij nog een partij in het team van Kerkzicht 2.

Lees verder inclusief video  . . . .

Drie nieuwe 2* arbiters voor district Oss

190323 212 Manuela en Jolanda web 190707 074 Henry Wibier web

Districtsarbiters 2019

Zaterdag 16 november was het zover. Na misschien een onrustige nacht togen Jolanda Bongers, Manuela van Boxtel en Henry Wibier naar café 't-Berghje in Oss.
Niet om gewoon te arbitreren maar om het examen af te leggen voor de arbiter 2ster cursus.
Onder leiding van Johan Beaard van district den Bosch, en tesamen met 3 arbiters uit datzelfde district begon de dag om half 10 met een theorie examen.
Spannend want bij meer als 8 fouten zou het examen al afgelopen zijn. Na ruim een uur bleek dat slechts 1 arbiter de theorie niet had gehaald en moest teleurgesteld naar huis. Jolanda, Manuela en Henry hadden voldoende geleerd en mochten door voor het praktijkexamen.
Met behulp van voorspelers Bert en Geert (3-banden) en Harold en Willy (kader) moesten de examenkandidaten onder het toeziend oog van examinator Anja Groeneveld het geleerde in praktijk tonen.
Na ruim 3 uur, onderbroken door een lunch, werd er een zucht van verlichting geslaakt want het zat erop. Uit ooghoeken werd natuurlijk wel gekeken naar Anja die er rustig op los schreef, en dat veroorzaakte toch wel wat spanning. Hierdoor werden zo links en rechts kleine foutjes gemaakt, maar om kwart over 2 sprak Anja het verlossende woord ..... jullie willen allemaal met een badge naar huis?
En ja .... vanaf dat moment mochten zij zich arbiter 2ster noemen.
Wel gaf Anja nog wat tips mee om zeker de laatste onvolkomenheden in de toekomst af te leren, maar de blijdschap was op de gezichten te lezen.
Gefeliciteerd met het behalen van het certificaat en de badge

Worldcup driebanden Veghel
 
World Cup Veghel FLYER voorkant 1 deels

Van 20 tot en met 26 oktober stond de wereldtop
van het driebanden in Veghel aan de tafel.

De organiserende sectie driebanden had hiervoor naast hun eigen korps, internationale arbiters uit België, Duitsland en ook Nederland uitgenodigd.
Peter Huvenaars en Henry Thijssen uit ons eigen district, gaven acte de préséance. Peter had het genoegen een partij te mogen arbitreren tussen Jean van Erp (wildcard) uit Heeswijk Dinther en Marco Zanetti (nr 2 ranking) Dit met een volle tribune feestelijke supporters gehuld in rood witte sjaal.

Voor zo’n groot toernooi zijn veel vrijwilligers nodig, Jeannette Habraken en John van Lankveld hadden zich hiervoor beschikbaar gesteld. Jeannette, inzetbaar als taxi chauffeur voor de spelers die in hotels in Uden verbleven, kon haar geluk niet op toen ze mocht arbitreren op de eerste dag van de Worldcup.
John van Lankveld was onder andere gastheer voor de bezoekers.

Tot het hoofdtoernooi werd niet in het gebruikelijke tenue gearbitreerd maar in een zwarte blouse en gele Jumbo strik. Tijdens het hoofdtoernooi bleef de gele strik boven de gebruikelijke smoking.

Vele bezoekers, ook uit district Oss, bezochten een of meer dagen deze uitstekend georganiseerde Worldcup. Een aantal jeugdspelers van BC Zeeland hadden vrijkaarten ontvangen voor de slotdagen, daar maakten ze dankbaar gebruik van. 

WC 2019 NL 2 063 Merkx Henry

Nieuwe arbiters 2018
180929 093a BM Zaterdag 29 september namen zeven cursisten, allen uit district Oss, deel aan het examen arbiter 1*.
Na jarenlang verstoken te zijn geweest van nieuwe arbiters, rekende het districtsbestuur erop dat er nieuwe arbiters op de arbiterslijst konden worden toegevoegd. Een uitgebreide werving resulteerde in maar liefst zeven belangstellenden.
Tijdens de kennismakingsavond op 18 juni werd het handboek arbitrage aan de kandidaten overhandigd en afspraken voor de cursus vastgelegd.
Van 13 augustus tot en met 24 september werd onder leiding van docent Henry Thijssen de theorie behandeld en met assistent Peter Huvenaars, beide ervaren CEB arbiters, de praktijk aan de tafel geoefend. De leergierigheid en enthousiasme van de cursisten zorgde ervoor dat elke week de verbeteringen meer zichtbaar werden.
 
Cursus Arbiter 1*

Zaterdag 29 september nemen maar liefst zeven cursisten, uit ons eigen district, deel aan het examen voor arbiter 1*.
Na jarenlang verstoken te zijn geweest van nieuwe districtsarbiters, hoopt het districtsbestuur weer een aantal nieuwe arbiters op de arbiterslijst te kunnen toevoegen.
Uiteraard hopen we voor alle kandidaten op een goed resultaat.

De opleiding was in handen van docent Henry Thijssen, geassisteerd door Peter Huvenaars. 

Cursisten ARB1 180903 034 web

Aandacht voor arbiter Henry Thijssen op de website van de KNBB

HT

Het komt niet zo vaak voor dat een arbiter in de schijnwerpers staat.

Nu staat op de website van de KNBB staat een lezenswaardig artikel over één van onze 2 internationale arbiters (CEB): Henry Thijssen.

In dat artikel komen inzichten en tips naar voren, gebaseerd op de ruime ervaring die Henry in de loop van heel veel jaar heeft opgedaan. Zeer de moeite waard.

N.B. Ongetwijfeld weet u dat Henry ook onze/uw webmaster is en heel veel jaar heeft deel uitgemaakt van het bestuur van district Oss.

Citaat “Het Ambacht van Goede Arbitrage"

Goede arbitrage is cruciaal voor een goed en eerlijk spelverloop bij biljarten, ongeacht hoogte van het spelniveau, en ongeacht de discipline. Nederland is in de gelukkige omstandigheid te beschikken over een aantal zeer goede arbiters. In deze artikelserie spreken we enkele van deze toparbiters en vragen we naar hun ervaringen.

Vandaag toparbiter, voormalig bestuurslid district Oss, gentleman en tevens biljartfotograaf Henry Thijssen. “

Lees verder op: https://www.knbb.nl/nieuws/het-ambacht-van-goede-arbitrage-1

Peter Huvenaars benoemd tot CEB Arbiter

Tijdens het EK Classics, het Europees kampioenschap voor teams, in Rosmalen zijn Peter Huvenaars en Jac van de Ven namens de CEB door voorzitter Jaap Labrujere benoemd tot CEB arbiter (Confédération Européenne de Billard)

Dit Europees kampioenschap Classics is van 8 tm 10 mei gespeeld. Kampioen werd het team uit Praag met Eddy Leppens, Marec Faus en Wolfgang Zenkner.

Een fotoreportage van dit kampioenschap met tevens foto's van de benoeming van Peter kunt u hier bekijken

 

 

150510 022w

.

CEB nieuws